A regionális migráció hatása a humántőke-beruházásra és megtérülésre. Esettanulmány a határon túli magyarságra vonatkozóan - Geréb, László (Tér és Társadalom, 2008)
Jelen tanulmány azt a kérdéskört járja körül, hogy egy bizonyos területen, régióban milyen mértékű a humántőke-beruházás, mekkora megtérülést mutat ez a beruházás, ugyanakkor ezen beruházásnak a megtérülését hogyan tudja befolyásolni az emigráció. Vagyis az elvándorlás során mekkora pénzben kifejezhető hátrány éri azt a területet, ahol megtörtént a humántőkébe történő beruházás, azonban a beruházás megtérülésének nem haszonélvezője az illető régió, mivel a beruházás térben máshol térül meg. Ez a régió jelen tanulmány esetében a Székelyföld.