Területi egyenlőtlenségek Európában. A bővítés mint a kohézió próbája - Maurel, Marie-Claude (Tér és Társadalom, 2006)
A terjeszkedés az európai kontinens területi újraformálásához vezetett. A régi és új tagországok között fennálló tartós fejlettségbeli különbség veszélyeztetheti a gazdasági és társadalmi kohézió-politikát. A cikk megvizsgál néhány következményt a megnövekedett Európa térbeli szerkezetének szemszögéből: a belső és külső határoknál megjelenő gazdasági egyenlőtlenség, a központ–periféria viszonylagos stabilitása, valamint a területi jövedelemegyenlőtlenségek. Az európai integrációs folyamat következményeképpen nemzeti szinten számíthatunk gazdasági konvergenciára csakúgy, mint Kelet-Közép Európán belüli megnövekedett területi különbségekre. A fővárosi régiók és a nyugati határrégiók a versenyképesség vezetői, amíg a régi ipari központok és a vidéki keleti perifériák ki vannak téve a gyenge gazdasági növekedésnek és a munkanélküliségnek. Gazdasági konvergencia vagy széttartás, társadalmi integráció vagy kizárás? Az európai kohéziós politika úgy tűnik, vízválasztóhoz érkezett.