A térségi boom gazdasági és társadalmi következményei - Lux, Gábor (Tér és Társadalom, 2012)
A tanulmány a jelentős külső erőforrásokat, különösen munkaerőt bevonó projektek által érintett térségek fejlődését vizsgálja. Az ásványkincsek és energiahordozók kitermelése, megaesemények és ipari nagyberuházások keltette boomok konjunktúraciklusai megbontják a térségi gazdaság egyensúlyát; többletkeresletet és új növekedést, de hiányjelenségeket, kifulladásukkal pedig kiürülési folyamatokat és térségi depressziót idézhetnek elő. A tanulmány ismerteti a boomok típusait és lehetséges gazdasági következményeit, az általuk kiváltott multiplikátor- és tartós szerkezetátalakulási hatásokat, figyelmet fordít a közszolgáltatások és az infrastruktúra keresleti és kínálati oldala közötti egyensúly felborulására, és a káros társadalmi mellékhatások kezelésének alternatíváira. Végül következtetéseket fogalmaz meg a Magyarországon zajló vagy tervezett beruházási projektek speciális problémáira, a bennük rejlő növekedési lehetőségekre és kockázatokra.