Minden kutya vármegyei közgyűlésbe jut? : A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Fejér vármegyei listás szavazatainak térbeli eloszlása a 2024-es önkormányzati választásokon - Szegedi, Péter; Tislér, Ádám (Tér és Társadalom, 2025)
A tanulmány célja bemutatni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) Fejér vármegyei listás önkormányzati választási eredményeinek területi vetületét. Azért esett a választás ezen vármegyére, mert az MKKP csak itt tudott listát állítani, azonban az elemzés szempontjából Fejér vármegye kifejezetten ideális, mivel vármegyének több centruma is van, gazdaságilag meglehetősen diverz, míg egyes területei az ország legfejletteb gazdasági övezeti közé tartoznak, addig más részei erősen elmaradottak. Emellett a vármegye szavazóinak politikai attitűdjei is heterogén képet mutatnak, mivel egyszerre vannak jelen jobboldali és baloldali szavazókörzetek, de alacsony politikai kultúrájú térségek is árnyalják a vármegye képét. Éppen ezért az elméleti keretek elősorban a vármegye sajátosságaival foglalkoznak, illetve magával a vármegyei közgyűlés megválasztásának folyamatával, valamint a közgyűlés tényleges funkciójával és jogköreivel. Ezen felül röviden bemutatásra kerül az MKKP mint politikai szervezet, amely viszonylag friss szervezet a magyar politikai palettán, főleg a vidéki helyi politikában. Az empirikus rész ezt egészíti ki a 2024-es önkormányzati választás eredményeinek területi vetületével. Előzetes feltételezések és más kutatások alapján az MKKP általában felülreprezentáltabb városias és gazdaságilag erősebb övezetekben. Azonban a vármegyei listás választásokon a megyei jogú városok lakosai nem vesznek részt, ezáltal a rurálisabb térségek MKKP szavazóiról tudhatunk meg többen. Az eredmények azt mutatják, hogy az MKKP ott teljesít jobban ahol a gazdasági fejlettség magasabb illetve, ahol Budapest hatása erősebb. Ezzel szemben az alacsonyabb politikai kultúrájú és az erősen jobboldali vagy hagyományos baloldali területeken szerepelt rosszabbul; tehát az MKKP meglehetősen sajátos szavazótáborral rendelkezik Fejér vármegyében.