Az amerikai transznacionális vállalatok lokalizációja 1983 és 2007 között - Csiki, Anita (Tér és Társadalom, 2010)
A transznacionális társaságok (TNC) kétségtelenül a világgazdaság leginkább meghatározó szereplőivé váltak. E vállalatok óriási jelentőséggel rendelkeznek a technológia, a termelés, a tőkebefektetések és a kereskedelem terén is. A tanulmányban az értékesítési mutatók segítségével az amerikai TNC-k külpiaci terjeszkedését mutatjuk be. Ehhez áttekintjük, hogy az amerikai vállalatok hálózata miként szerveződik, illetve milyen átrendezıdési folyamatok zajlottak le az utóbbi években.